Het zal je maar gebeuren. Je woont met veel plezier in een landelijke omgeving en krijgt een tekening onder ogen waarop staat dat er plannen zijn gemaakt voor de aanleg van 12 nieuwe cavernes. Cavernes om zout te winnen langs het Zuiderveen en in en rond het Winschoterbos, beter bekend als het Babybos. En dat een van die geplande cavernes zo’n beetje in je achtertuin staat ingetekend. Helaas is dat de realiteit voor een aantal bewoners in dat gebied en voor de vele gebruikers van dit bos. Maar ook als je er wat verder van af woont kan je te maken krijgen met overlast en schade. Logisch dat de plannen zorgen voor grote onrust.
Nobian Industrial Chemicals, het bedrijf dat de huidige 12 cavernes in het Lanengebied bij Heiligerlee/Winschoten in bezit heeft en exploiteert, heeft dit plan gelanceerd als uitbreiding en op termijn vervanging van de zoutboringen in het Lanengebied. In dit stadium (2022) wordt overigens gesproken over voorlopige locaties.
Nobian heeft het voornemen om een evaluatieboring te doen op een locatie aan het Zuiderveen die tegen het Babybos aan ligt. Doel van die boring is te onderzoeken op welke wijze verdere zoutwinning voor dit bedrijf mogelijk en interessant is. De aanvraag spreekt van één of twee evaluatieboringen. Boringen, die mogelijk de start zijn van het winnen van zout op 12 nieuwe locaties. Zoutwinning die, zoals gebleken is bij de bestaande locaties, zorgt voor bodemdaling en schade aan huizen. Zoutwinning, die tijdens de boringen en het periodieke onderhoud gepaard gaat met veel geluid-en lichtoverlast. En die zorgt voor schade aan de natuur en een make over van het landelijke Zuiderveen naar een op een industrieterrein lijkend geheel van zoutlocaties. Dergelijke troosteloos ogende locaties hebben een grootte van 80 x 60 meter en zijn met hoge hekken omgeven. Om een idee te geven waar bewoners mee te maken krijgen:
De aanleg van een toegangsweg en ondergrondse leidingen voor de aan- en afvoer van water en pekelwater.
Het transport van materialen en machines naar de boorlocatie en het bouwrijp maken van het terrein
Het inrichten van de boorlocatie, voorbereidende werkzaamheden om de boring te kunnen uitvoeren
Opbouw van de boorinstallatie
Het boren en afwerken van het boorgat.
De stroom voor het boren wordt geleverd door dieselmotoren met een totaalvermogen van 2.200 kW
Volgens opgave van Nobian bedraagt de totale periode voor de werkzaamheden van één locatie circa 13 weken. Wij vrezen (uit ervaring) dat dit in werkelijkheid een te optimistische inschatting is en dat de werkzaamheden veel langer gaan duren. De werkzaamheden vinden overdag, tussen 07.00 en 19.00 uur, plaats. Het boren en afwerken van het boorgat gaat zelfs 5 weken lang 24 uur per dag en 7 dagen per week door. Met een continue verlichte en herrie makende boortoren! Daarnaast vindt iedere 4 jaar onderhoud aan de boorlocatie plaats, waarbij wederom gebruik wordt gemaakt van een hoge, overlast veroorzakende installatie. Onze Stichting maakt zich ernstige zorgen over deze plannen en heeft, door ervaringen en kennisvergaring wijs geworden, tot doel om ze van tafel te krijgen. Dat doen we door contacten ter onderhouden en onze standpunten naar voren te brengen bij een veelheid aan instanties, overheden en de media. Mocht dat allemaal niet baten, dan is een gang naar de rechter een optie.